Jumat, 30 Desember 2011

EDISI KHIDMAT SOSIAL : PTPTN MENGAJAR ERTI TANGGUNGJAWAB...


HARI INI ADA DIKALANGAN PELAJAR SUDAH BOLEH MENIKMATI PTPTN. CUMA SATU PERINGATAN, JANGAN BOROS, BOROS ITU AMALAN SYAITAN....POK NIK KATA BOLEH KAWAN DENGAN SYAITAN MACAM MANA PULAK ????

SELAKU PEMIMJAM KITA HARUS TAHU MEMBAYAR BALIK. KALAU ADA MASALAH, BOLEH BERBINCANG DENGAN PIHAK PTPTN, KALAU DAH ADA PENDAPATAN JANGAN LIAT BAYAQ PULAK. AL-KISAH PENTAKSUB PAS YANG TAK MAHU BAYAQ KONONNYA ITU DUIT RAKYAT. DUIT RAKYAT TU DUIT PENTAKSUB PAS SAJA KA??? OLEH YANG DEMIKIAN, PERANGAI BANGANG SEPERTI ITU HARUS DIKIKIS OLEH MEREKA YANG BERKENAAN. KEPADA ADAM ADLI YANG MEMPERSOALKAN PTPTN, DAN BUKAN ADAM ADLI SAJA, RAMAI LAGI. PTPTN BUKAN PAKSAAN....DIULANG...BUKAN PAKSAAN. SESETENGAH KOS ATAU BIDANG MEMERLUKAN DUIT YANG BANYAK, CONTOHNYA KEWARTAWANAN YANG MEMERLUKAN MEREKA MEMBELI KAMERA. SEBIJI KAMERA SUDAH MENCECAH PULUHAN RIBU. IBU BAPA TIDAK MAMPU, MAKA KERAJAAN PERUNTUKKAN PINJAMAN, KALAU PINJAM AH LONG LAGI TERUK, TERIMA KASIH KERAJAAN BARISAN NASIONAL.

PTPTN BUKAN PAKSAAN, INI KALI KETIGA KPS TEGASKAN. RAMAI YANG MEMERLUKAN PTPTN UNTUK MEMBIAYAI KEHIDUPAN DI TEMPAT BALAJAR. BUKU SERTA APA YANG TERLIBAT MUNGKIN HANYA 1/4 DARIPADA PTPTN DALAM SATU SEMESTER TERSEBUT. KEBANYAKKAN DUIT PTPTN HABIS UNTUK BERFOYA-FOYA. INI FAKTA. TAPI DALAM KES-KES TERTENTU ADA JUGA YANG MENGGUNAKAN PTPTN UNTUK MENOLONG IBU BAPA, ADIK YANG MASIH SEKOLAH....MEREKA INI MEMANG TERBAIK....TABIK SAMA ANDA.


KEPADA ADAM ADLI & THE GANG. APA KEJADAHNYA MEMPERTIKAIKAN PERKARA INI. ADAM ADLI MUNGKIN MEMINJAM JUGA. BAPAK ADAM ADLI MAMPU MEMBELI KEREKA KEPADA ADAM ADLI, KIRA KAYALAH TU. BERAPA RAMAI LAGI YANG BERJALAN KAKI, BASAH DALAM HUJAN, BERPANAS. KEPADA ADAM ADLI, JANGANLAH FIKIR DIRI PANDAI SANGAT.

KPS: PTPTN BUKAN UNTUK DIBOROSI TETAPI UNTUK MENGAJAR KITA ERTI TANGGUNGJAWAB

3 komentar:

  1. tiap sem asik potong rm 30 dan bila bayar dari rm 15000 jadi rm18500

    BalasHapus
  2. ITU SAYA TAK ADA HUJAH, KOMISYEN BANK AMBIK TINGGI SANGAT, KENA PI TANYA BANK ISLAM LA ABG JEF

    BalasHapus
  3. KITA BAYAR SEKITAR 16 KILO LEBIH SAJA...KALAU PINJAM AH LONG ?

    BalasHapus