Jumat, 14 Juni 2013

TIDAK SAMPAI SEBULAN JADI MB, MUKRIZ BAWA PELABURAN BESAQ GAJAH TOKMIA KE KEDAH

SEBELUM INI KULIM HI-TECH PARK ADALAH KEBANGGAAN RAKYAT KEDAH. TAPI SEGALANYA MUSNAH DAN RANAP SELEPAS 2008 APABILA PAS MENGAMBIL ALIH PENTADBIRAN KEDAH. PELABURAN SKALA BESAR KALI TERAKHIR MASUK KE KULIM HI-TECH PARK IALAH PADA 2008 IAITU KILANG FIRST SOLAR. IANYA ADALAH HASIL KERJA MANTAN MB KEDAH IAITU MAHADZIR KHALID. TAPI IBARAT "LEMBU PUNYA SUSU, SAPI YANG DAPAT NAMA" MAKA PAS KEDAH DENGAN LAGAK SOMBONG, ANGKUH DAN RIAK MENDAKWA DEPA YANG BAWA PELABURAN KILANG FIRST SOLAR KE KEDAH. APA DEPA INGAT RAKYAT KEDAH BINGAI, MANDOM, LA'E DAN KORO MACAM DEPA KA?
TIDAK SAMPAI SEBULAN MB MUKRIZ YANG ALLAH TAKDIRKAN MENTADBIR NEGERI KEDAH TERCINTA MEMBUAT PAS MATI PUCUK, KANCING GIGI DAN DEMAM KEPIALU. PROJEK ZIPY(ZON INDUSTRI PETROLEUM YAN) YANG TERTANGGUH SEBELUM INI DI BAWAH PENTADBIRAN PAS KINI AKAN DIBERI NAFAS BARU. SEMASA PENTADBIRAN PAS PROJEK INI DITUKAR KEPADA NAMA SUNGAI LIMAU HIDROKARBON HUB(SULIHH). NAMUN HARAM TAK JALAN PUN MASA PENTADBIRAN REGIM PAS DI KEDAH. MAKA KINI RAKYAT KEDAH TERUTAMA DI YAN BOLEH MENARIK NAFAS PANJANG. BUKAN SAHAJA KERANA REGIM PAS SUDAH TUMBANG, SEBALIKNYA PROJEK BERIMPAK TINGGI INI AKAN MEMBERI MAMFAAT KEPADA PENDUDUK YAN DAN PENDUDUK KEDAH.
PROJEK INI APABILA SIAP AKAN MENJANA PENDAPATAN SEBANYAK RM 400 JUTA SETAHUN DALAM BENTUK CUKAI. KIRA-KIRA 30 000 PELUANG KERJA DAPAT DIWUJUDKAN. BILA SIAP KELAK, MINYAK MENTAH DARI ASIA BARAT AKAN DIBELI DAN DIPROSES DI YAN SEBELUM DIJUAL SEMULA KEPADA NEGARA CHINA.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar