Kamis, 29 Agustus 2013

RAHSIA KENAPA TOKONG GUAN ENG KELUAR FATWA HALANG TAYANG FILEM 'TANDA PUTERA'?

TOKONG GUAN ENG BUAT HAL LAGI DI PENANG. WALAUPUN BELIAU SIBUK BERKEMPEN PEMILIHAN SEMULA CEC, SEMPAT LAGI SI RAMBUT BELAH TEPI INI MENGELUARKAN FATWA BAHAWA PENAYANGAN FILEM "TANDA PUTERA" DI PENANG DIHARAMKAN. SIAP KELUAQ SURAT LAGI DARI KERAJAAN NEGERI PENANG. RAMAI PIHAK YANG SUDAH MENJANGKA PERKARA INI. GUAN ENG SEDANG BERUSAHA MENGHAPUSKAN MELAYU DI PULAU PINANG DENGAN TERANCANG. SEDIKIT DEMI SEDIKIT. SEBAB ITU DIHARAMKAN BTN(BIRO TATA NEGARA) DAN YANG TERBARU SILAT.
BERBALIK KEPADA ISU FILEM "TANDA PUTERA". SUDAH DIJANGKA SI TOKONG GUAN ENG PASTINYA AKAN MEMBUAT KEPUTUSAN BEGINI. SEMENTELAHAN PULA MELIBATKAN DARAH-DAGING BELIAU AKAN APA YANG TELAH BERLAKU PADA 13 MEI 1969. IANYA BUKAN RUSUHAN KAUM, SEBALIKNYA RUSUHAN POLITIK.SEBELUM KPS KELUAQKAN PENDAPAT SENDIRI MENGENAI PERKARA INI, ELOK KITA TENGOK KOMEN DARI SEORANG PEMIMPIN PKR DI SELANGOR MENGENAI PERBUATAN GUAN ENG MENGHARAMKAN PENANYANGAN FILEM"13 MEI" INI.
BIAQLAH APA PUN ORANG NAK KATA, PADA KPS SEBENAQNYA TOKONG GUAN ENG MENGAMBIL TINDAKKAN INI IALAH KERANA INGIN MENJAGA AIR MUKA BAPA DIA IAITU TOKONG KIT SIANG. JANGAN KITA LUPA KIT SIANG ANTARA YANG TERLIBAT DALAM RUSUHAN TERSEBUT. PERANAN YANG BEGITU BESAR TELAH DIMAINKAN OLEH BELIAU KETIKA ITU. OLEH YANG DEMIKIAN, SEBAGAI ANAK YANG SOLEH(KONONNYALAH), MAKA TOKONG GUAN ENG SEDAYA MUNGKIN BERUSAHA SUPAYA PENYAYANGAN FILEM INI TIDAK BERJAYA DEMI MENJAGA MARUAH BAPANYA YANG BERJIWA BIAWAK KETIKA ITU.
OLEH YANG DEMIKIAN JUGA ADALAH DAPAT DIJADIKAN PENCERAHAN KEPADA SELURUH RAKYAT MALAYSIA KENAPA GUAN ENG BENAR-BENAR MENGHALANG FILEM INI. KALAU HANG PA NAK TENGOK MUKA GENGSTER TAHUN 1969, KPS KASI TUNJUK SIKIT KAT HANG PA.....
YANG BAWAH SEKALI YANG TAK BOLEH TAHAN, INGAT DIA HENSEM KOT BERGAMBAQ LAGU TU.
MAKA, INILAH MASANYA KITA SAMA-SAMA UNTUK MEMBERIKAN SOKONGAN KEPADA FILEM TANDA PUTERA INI. INI BUKAN CERITA RASIS, INI ADALAH FILEM SEBUAH PARTI YANG RASIS YANG MASIH WUJUD SEHINGGA KINI, DI BUMI PARTI INI MEMBUAT ONAR.....

1 komentar: