Senin, 24 Desember 2012

PERANG MAYA: ANTARA DELIMA DAN KETERPAKSAAN?

KPS ADA BEBERAPA ISU YANG INGIN DIBANGKITKAN, NAMUN KPS RASA BIARLAH DULU ISU-ISU TERSEBUT KERANA TUGAS KPS BUKAN SAHAJA MEMAINKAN ISU SEBALIKNYA PERLU JUGA MEMUATKAN SESUATU BAHAN YANG PERLU UNTUK BUAT KITA BERFIKIR DAN BUKAN HANYA PROVOK SERTA 'MENERKAM' SEMATA. KPS BUKANLAH BLOGER BESAR. YA KPS AKUI ITU. SEMENTELAHAN KPS HANYA BUDAK DALAM ARENA INI. DALAM BAHASA UTARA DI PANGGIL 'KANYAQ'. TAPI APA PUN KPS ADA SEBAB MENGAPA WUJUD DAN TERSEMBUL DALAM DUNIA BLOGER INI. SEPANJANG BEBERAPA KETIKA KPS BERBLOG INI, KPS TERASA ADA YANG KURANG DAN PERLU DIAMBILPUSING OLEH KITA. KPS TIMBULKAN PERSOALAN DI SINI DAN ANDA FIKIRKAN.....
DALAM ARUS PERDANA BLOGER POLITIK APAKAH ANDA PERASAN KAUM MANAKAH YANG MENDOMINASI????? PARTI MANAKAH YANG TERHEGEH-HEGEH?????? DAN SIAPA PULA YANG MENJADI PENONTON KETIKA PARA PEJUANG SIBER SAMA ADA PRO ATAU KONTRA DENGAN KERAJAAN BERPERANG SENGIT? CONTOHNYA SEPERTI GAMBAR AYAM SABUNG DI ATAS?
PADA HEMAT KPS, ADA 2 KEADAAN DI MANA DILEMA YANG DIHADAPI OLEH PARA BLOGER POLITIK KAWAN ATAU PUN LAWAN. KALAU KPS SILAP TOLONG BETULKAN, SEGALA YANG BAKAL DITULIS ADALAH DARI PANDANGAN DAN PERKIRAAN KPS YANG CETEK SERTA CANGKAT DALAM BIDANG INI. TETAPI PADA PEMBACAAN KPS INI PERLU DIINGAT AMBIK DAN DIPERHALUSI SEKEMAS MUNGKIN SECARA HOLISTIK DAN PADA SKALA YANG TAJAM.
DALAM KOMPONEN BARISAN NASIONAL DI SEMENANGJUNG, YANG DILIHAT TERKEHADAPAN TETAPI TERHEGEH-HEGEH DALAM PERANG MAYA IALAH DARI UMNO ATAU MEREKA YANG MENYOKONG UMNO WALAUPUN BUKAN DALAM KERANGKA PARTI. MAJORITI MELAYU. DI MANA RAKAN KOMPONEN UMNO YANG LAIN????? KENAPA INI TERJADI????? PADA KPS UNTUK MENJAWAB ISU INI MUDAH. INI KERANA UMNO ADALAH TERAS BAGI BARISAN NASIONAL. KALAU JATUH PASTI UMNO YANG PALING CEDERA TERUK. DALAM BAHASA UTARA KPS SEBUT SEBAGAI 'TERTOMOUIS' PALING TERUK. OLEH YANG DEMIKIAN,UMNO DAN PARA PENGGERAK TERHAMBAT DENGAN KREDIABILITI DAN PERANAN SEBAGAI 'ABANG BESAQ' YANG DOMINAN. KPS PUN HAIRAN DI MANA HILANGNYA SUARA KOMPONEN UMNO DALAM HAL INI. SEBUAH BLOG KALAU TIDAK SILAP KPS DARI MIC TELAH BERJAYA MEMATAHKAN SERANGAN PR TERUTAMA BLOGER PAS MENGENAI ISU PM MASUK KUILSEDIKIT MASA DAHULU. TETAPI HILANG DIBAWA ANGIN LALU BLOG BERKENAAN. KENAPA INI BERLAKU ?SEKALI LAGI KPS MENDESAK UNTUK KITA BERFIKIR. APAKAH TERHEGEH-HEGEH SANGAT UMNO DAN MELAYU INI?
DILEMA YANG SAMA MUNGKIN DIHADAPI OLEH PAS DALAM PAKATAN RAKYAT. TAPI NASIB MEREKA SEDIKIT BAIK DARI BARISAN NASIONAL KERANA MELAYU PKR TURUT SAMA BERGABUNG IDEA DAN TENAGA UNTUK MEMBUAT FITNAH SERTA PERSEPSI DALAM MENENTANG SOLDADU UMNO YANG AMPUH DAN KENTAL. TETAPI ISU YANG SAMA BOLEH DILIHAT.....DIMANA BANGSA LAIN SELAIN MELAYU ????? TETAPIKALAU UMNO SEBAB MEREKA HADIR KERANA SURVIVOR DAN DOMINAN,APA PULA PERANAN PAS DAN PKR YANG MAJORITI MELAYU DALAM PERKARA INI ?????
BAGI PAS,MEREKA DALAM PAKATAN RAKYAT(PR) ADALAH TIDAK UBAH SEBAGAI AKSESORI SAHAJA. LIHAT DI PULAU PINANG BAGAI MANA PKR DAN DAP MEMBUAT PAS SEPERTI BANGKAI.INI FAKTA. PAS SEPERTI TIDAK DIPERDULI. BAGI PAS MEREKA TERPAKSA MEMBUAT PAKATAN 'SYAITAN' SEMATA-MATA DEMI PUTRAJAYA WALAUPUN MENGHINA ATAU MELANGGAR PRINSIP MEREKA. MEREKA TERDESAK. OLEH YANG DEMIKIAN ADALAH MUDAH UNTUK KITA FAHAM KENAPA PAS SANGGUP MENJADI KHINZIR SABUNG BAGI PIHAK PR. DALAM MANA-MANA DEMONSTRASI MEREKALAH YANGKEHADAPAN. MAKLUMLAH, KHINZIR SABUNG.
BAGI PKR PULA MEREKA MENDUDUKI HIERAKI ATAU KASTA DITENGAH ANTARA TERTINGGI IAITU DAP DAN TERBAWAH MELUKUT DITEPI GANTANG HABIS MADU SEPAH DITERAJANG ADALAH PAS. MEREKA JUGA MENJADI PENGGERAK KEPADA PAKATAN RAKYAT DENGAN BERBAYANGKAN MANUSIA MELAYU PALING DAJJAL YANG PERNAH DILAHIRKAN IAITU ANWAR IBRAHIM(DSAI). SEGALA PENIPUAN DAN PERSEPSI DARI DSAI YANG MENJADI LIABILITIPERLU DITUKAR MENJADI SIMPATI OLEH PARA BLOGER PKR DAN PASTINYA DIBANTU OLEH PARA PEMAIN MAYA DARI PAS WALAUPUN MENGHINA ATAU TERHIRIS PEMIMPIN MEREKA SENDIRI. LANTAKLAH JANJI BN/UMNO TEWAS. MAKA SIAPAKAH YANG MENJADI TUAN DALAM PERKARA INI ???? SUDAH PASTI YANG MENJADI ABANG BESAR ADALAH DAP.
BERBANDING UMNO TERPAKSA BERHEMPAS PULAS UNTUK JADI DOMINAN BERLAINAN PULA DENGAN DAP YANG HANYA BERADU DISINGGAH SANA KERANA KHINZIR SABUNG SEDIA MEMBANTU. KERANA APA SAUDARA-SAUDARI.....POLITIK DIMALAYSIA SEBENARNYA BUKAN PERTEMBUNGAN ANTARA BARISAN NASIONAL DAN PAKATAN RAKYAT,SEBALIKNYA PERHITUNGAN ANTARA DAP DAN UMNO(DENGAN MENGABAIKAN SOAL PERKAUMAN).
INILAH SEBENARNYA POLITIK MALAYSIA....APA PENDAPAT ANDA....INI HANYA SUARA DARI SEORANG BUDAK MENTAH BERUMUR 21 TAHUN YANG BARU DAFTAR PEMILIH DAN HANYA MEMILIH KALI PERTAMA DALAM PRU-13 YANG BAKAL TIBA

1 komentar:

  1. orang2 UMNO yang lain cuma tunjuk muka bila orang besar datang, siot ah!

    BalasHapus