Senin, 02 Juli 2012

INSANIAH HARAMKAN PURDAH....

KPS SECARA PERIBADI MENYOKONG TINDAKKAN INSANIAH. KPS MEMANG SUKA LIHAT WANITA BERPURDAH. TETAPI KPS TETAP ISTIQOMAH DENGAN MENYOKONG TINDAKKAN INSANIAH DALAM HAL INI. KPS MENGAMBIL HUJAH MANTAN SYEKUL AL-AZHAR(KINI ARWAH) BAHAWA PEMAKAIAN PURDAH ADALAH TRADISI DAN BUKAN AGAMA. KPS MENGHORMATI KETINGGIAN ILMU ARWAH DAN KPS ISTIQOMAH DALAM HAL INI. CUMA YANG MENJADI SOAL KINI IALAH....PENTAKSUB-PENTAKSUB PAS TERMASUK DARI KALANGAN RAKAN KPS SENDIRI YANG MENDAKWA PURDAH ITU ADALAH AGAMA,,,,SILA BERI KOMEN ANDA DALAM ISU DI INSANIAH INI???? PAS YANG LARANG, BUKAN UMNO.....LIHAT KENYATAAN DI BAWAH....
Pada 05 Oktober 2009, Shaikh Al-Azhar telah mengeluarkan pekeliling kepada semua sekolah-sekolah rendah dan menengah serta kolej-kolej milik Universiti Al-Azhar, supaya pelajar wanita tidak memakai purdah semasa dalam kelas atau dewan kulliah. Antara alasan beliau, semua kelas dan dewan kulliah pelajar wanita adalah berasingan dari kelas dan dewan kulliah pelajar lelaki. Justeru, tiada keperluan bagi pelajar wanita memakai purdah. Ini berbeza semasa berada di luar kelas atau di luar dewan kulliah. Selain itu, "pemakaian purdah" adalah adat dan bukannya ibadat, malah ia merupakan isu khilafiyah dalam bidang "fiqh".

1 komentar:

  1. Aku sokong.
    Aku rasa PAS pun sokong. Tidak kalau tentu sepi ceramah PAS kalau Abby Abadi pakai purdah. He heh hehhhh... Saja buat lawak!

    BalasHapus